SORIN ADAM: YERUSHALAYIM SHEL ZAHAV

YERUSHALAYIM SHEL ZAHAV este cea mai recenta expozitie a celui despre care maestrul Vasile Grigore, mentorul sau, spunea in 1999 ca are un “destin de mare artist”. Timpul este cel valideaza valoarea si in arta sau, mai ales, in arta, iar acum, dupa aproape 20 de ani de atunci si aproape 20 de expozitii personale, iar in total ,cam 30, Sorin Adam ne face, o data in plus, partasi la eveniment in care pasiunea sa pentru culori si pentru anumite subiecte leaga – cu un fir invizibil, tari, culturi, stari de o diversitate remarcabila.

Titlul expozitiei: „Yerushalayim shel zahav” este inspirat de cantecul cu acelasi nume, considerat imnul neoficial a Israelului si care, in interpretarea renumitei Ofra Haza, a accentuat, in sinele pictorului, sensibilitatea si afectivitatea pentru Ierusalim si pentru Israel, in general.

 

Sorin Adam treateaza, in lucrarile sale, aspecte ale vietii cotidiene, carora le confera, insa, un statut de atemporal. Peisajele sale apartin timpului present, dar si trecut, in egala masura si, cu siguranta, peste ani vor fi la fel de actuale. Personajele sale se definesc, de cele mai multe ori, ca stare, ca atitudini, ca simboluri purtatoare de semnificatii profunde, imprimand un anumit ritm sau sens lucrarilor sale. Dincolo de fiecare reprezentare, in sine, Sorin Adam reda sau construieste, cu subtilitate, sensuri ce nu se lasa, mereu, usor de intuit , provocandu-ti memoria sau imaginatia sa caute, sa descopere, sa interpreteze…

In acesta expozitie, pictorul ne poarta prin 3 spatii diferite, pornind din Romania, pe care o reprezinta in doar cateva lucrarile prezentate, India, asupra careia s-a aplecat cu emotie si cu sensibilitate, in ultimii ani de creatie si Israelul. Am lasat, in mod intentionat acesta tara la final, desi ocupa un loc central, in cadrul expozitiei, tocmai pentru ca as dori sa insist asupra acesteia si a relatiei – as spune “de suflet”, pe care pictorul Sorin Adam o are cu Israelul. Nu cu multa vreme in urma, mai exact la finalul anului 2017,  la initiativa Institutului Cultural Roman, la Tel Aviv a avut loc ultima, deatfel, dintre expozitiile personale ale lui Sorin Adam.

Am putea spune ca o caracteristica a stilului sau artistic o reprezinta cromatica vie, puternica, vibranta, ce l-a inclus pe Sorin Adam in randul fovistilor. Insa, dincolo de acesta forta a culorii, dincolo de acest prim impact pe care il are o lucrare asupra retinei, putem observa, cu usurinta, ca fiecare lucrare este un studiu, in sine – fie ca este vorba de compozitii cu personaje sau de peisaje. Se simte, in fiecare dintre acestea, un aer de autenticitate, in sensul de regasire sau de recunostere a elementelor care definesc temele pe care el le reprezinta. Vazandu-i tablourile, ai senzatia “teleportarii” in spatiul respectiv, contopirii cu o lume ce ti se dezvaluie cu naturalete si cu fidelitate:


In India lui aproape ca ai o experienta senzoriala, simtind arsita verii sau uscaciunea pamantului si te bucuri de traiul unei vieti care –desi neindestulatoare, componseaza prin frumusetea simplitatii. Stilul de viata al localnicilor, indeletnicirile dar mai ales prezenta anumitor monumente reprezentative, in cadrul compozitiilor sale te trimit – cu gandul si cu sufletul intr-o Indie pe cat de idealizata ca reprezentare, pe atat de autentica, de reala, ca traire.

 


In Romania din aceste lucrari gasesti spiritual autentic romanesc, cu iernile  si obiceiurile de odinioara, in care straiele populare de un alb imaculat al femeior ce isi torc fuiorul si, totodata, gandurile, amintesc de o perioada in care timpul curgea altfel si oamenii erau alflel.

Daca in cazul Indiei, galbenul si, in general, culorile teroase, sunt predominate, in cazul Romaniei, albul se asterne cu sensul sau de puritate, peste oamenii si timpurile de odinioara. O Romanie, iarasi, idealizata, in care viata patriarhala  se departeaza tot mai mult de cotidian, de civilizatie, ramanand, insa, vie in sufletul si in amintirile noastre.


Israelul reprezentat in majoritatea lucrarilor din acesta expozitie are aerul timpului dintotdeauna: Sorin Adam imbina modernul cu traditionalul, noul cu vechiul, aducand totul intr-un present continuu, incarcat de traditie, de istorie, de simbolistica. Insa, mai presus de acestea, ceea ce impresioneaza la lucrarile sale este atmosfera, starea pe care o degaja fecare lucrare: in “ Rugaciune” vedem si simtim retragerea in sine, interiorizarea personajul care – “fuge de lume” pentru a se retrage in “lumea” sa, a credintei.

28336684_1231730800297013_7059856622323227226_o

In “Citind din Tora” simti blandetea unei discutii dintre doua personaje ce apartin unor generatii si  lumi diferite, dar care convietuiesc si se influenteaza repriproc, intr-un present impregnat  de trecut, in care credinta pare singura statornicie.

27972089_1168778813258609_4215266593687891346_n

Israelul este , pare-mi-se, reprezentat cel mai sugestiv, ca spirit in lucrarea “Amintire din Ierusalim” prin punerea laolalta si, totodata jocul subtil, dar expresiv a luminii si a umbrei, a tanarului cu batranului / noului cu vechiul, a modernului cu traditionalul, si, mai ales, prin ideea mergerii pe o directie ascendenta, in acelasi context arhiectural reprezentativ pentru Israel si iudaism, catre un  “inainte” pe care, poate nu intamplator, artistul plastic l-a exprimat luminos!

28342623_1173321129471044_901376981_o

Pe de alta parte, Ierusalimul este reprezentat cu intreaga sa simboloistica in lucrarea cu acelasi nume, unde, vedem si simtim ca dincolo de timpuri si de anotipuri simbolul lumii iudaice va ramane orasul de aur.

28418093_1173321119471045_1685062631_o

 


Pentru cei care il cunosc, stilul lui Sorin Adam este inconfundabil, este recogniscibil, sau asa cum se spune in lumea artei, artistul care nu mai trebuie sa isi puna semnatura pe lucrari deoarece acestea sunt de neconfundat, sunt o marca, in sine.

Expozitia are loc la JCC Bucuresti(Centrul Comunitatii Evreiesti), in perioada 16.02 – 16.03. 2018

Imagini de la vernisaj:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: