Lumea in armonie, prin arta

O noua expozitie de pictura aduce laolalta 7 artisti plastici, dintre care 4 din Romania  – Emanuela Ilea Alexandrescu, Elena Cioclu, Petra Tanase Serbanescu, Mihail Parvu si 3  invitati de peste hotare – Lena Vieru Conta, Eduardo Diez si Mauri Virtanen, creand ideea de armonie nu doar prin arta ci si prin inrudire in spirit esthetic, prin sensiblitate umana si artistica.

Poate ca nu intamplator cifra 7 este pusa in relatie cu armonia, aducand, cu atat mai mult, in arta, misticul si o amprentare afectiva si estetica deosebita. 7 viziuni diferite asupra lumii, fiecare cu propria personalitate si sensbilitate, redau plastic ideea armoniei, prin arta – un acord tacut si tacit intre instinct si ratiune, intre libertatea si spontaneitatea actului de creatie si exigentele unui “mestesug” ce si-a castigat un statul nobil.

Lumea celor 7 este locul de intersectie a subiectivitatii fiecaruia si totodata punctul comun de a crea o viziune unitara asupta frumusetii exprimate de arta si prin arta; o varietate nu doar de abordari tehnice sau tematice, ci, mai mult decat atat, o diversitate de a privi si de a descoperi, in lumea inconjuratoare, frumosul – ca oglinda a propriei perceptii si, mai presus, ca o stare de inaltare a spiritului.Privirea catre lume este, in primul rand, catre si despre noi insine, iar pictorii au capacitatea si abilitatea artistica de a “traduce” senzatiile in imagini incarcate symbolic, de a descoperi potentialul neobisnuit al unui lucru obisnuit; de a insufla viata si stare celor fara de ele. Caci, ce e artistul, daca nu “un aristocrat al simtirii”?

57623747_848423175526397_1738219749122244608_n

Toti sunt artisti plastici cu o bogata activitate artistica si expozitionala, ce au participari la numeroase expozitii din tara, dar si din strainatate.

Sunt 7 artisti diferiti – din toate punctele de vedere: de la tehnici, la tematici iar provocarea noastra  a fost sa gasim armonia si unitatea in acesta diversitate. Noi credem ca am reusit, astfel incat fiecare dintre expozanti sa apara in fata dumneavostra cu ceea ce este reprezentativ pentru fiecare, in parte. Asadar, unitatea acestei expozitii diverse este data de acesta armonie pe care o regasim nu doar in titlul acestui eveniment, ci in sensibilitatea lor umana si artistica.; o punere laolalte , in numele artei, a unor idei si perspective diferite asupra lumii inconjuratiare, definite prin particularizarea generalului.

Avem de la lucrari figurative, in care imaginea ni se releva sau ni se devalie cu usurinta, din punct de vedere al perceperii, pana la stilizarea sau abstactizarea reprezentarii, catre o multitidune de interpretari ce ne solicita ratiunea, dar si emotia, pentru a conferi un sens  cat mai cuprinzator a ccea ce artistul ne ofera privirii si simtirii.

 

Doamna Petra Tanase Serbanescu – un om si un artist foarte activ si present in multe expozitii de prestigiu. Este absolventa a Institului de arte plastic “Nicolae Grigorescu” , sub indrumarea renumitului profesor si artist plastic Ion Salisteanu. Incepe sa expuna din anul 1979 – 40 de ani in care a ajuns in multe locuri sin tara, dar si din luma asta mare, prin intermediul lucrarilor sale, in SUA, Germania, Finlanda, India, Mexic sau Cuba… Imi anintesc ca am vazut pe facebook cateva dintre lucrarile sale si mi-au atras atentia prin felul in care reuseste sa dea o forma poetica fenimitatii si a gratiei specitic feminine. Pentru ca, asa cum vedem si in acesta expozitie, lucrarile sale graviteaza in jurul personajului feminine, pe care il innobileaza cu atribute cum ar fi gratia, eleganta, frumusetea, delicatetea unui personaj de poveste. Astel, prin acesta calitate a lor, ele ne trimit intr-o lume a idelizarii, in care jocul dintre cald si rece, dintre vis si realitate, ne permite si nou sa visam, asemenea personajelor sale, la o frumusete de dincolo de vizibil si de tangibil.

 


n imediata sa apropiere si fizica dar si simbolica, o putem vedea pe Lena Vieru Conta,  Un om si un artist complet, ce combina abilitatile artistice, incepand cu cele muzicale si continuand cu cele plastice. S-a nascut la Moscova, intr-o famile de muzicieni, insa, o mare parte a activitatii sale este legata de Romania, unde a studiat pianul, iar mai apoi a participat la evenimete artistice, inclusive expozitii de arta, personale sau de grup. New York sau Londra se enumara si ele pe lista locurilor in care a expus iar acum, din nou,  la Bucuresti in acesta expozitie ce sta sub semnul armoniei. Lena Vieru Conta – printr-o tehnica diferita, cea a colajului, se apropie tematic de Petra Tanase Serbanescu, printr-o explorare sau exploatare a feminitatii, dar si a interioritatii personajelor sau chiar a interioritatii sale. Pe de alta parte, locuri ascunse si totodata dezvaluite privirii noastre, printr-o delimitare clara a planurilor printr-un negru puternic si radical ne permit, totusi sa vedem lumina si lumea de dincolo de acesta bariera, impusa de artist. Privirea noastra nu pare, astfel, instruziva, ci, cu o curiozitate nativa, descopera universul interior – fizic sau mental al artistului sau al spatiului reprezentat.

 


In continuarea sa se afla doamna Emanuela Ilea Alexandrescu. De asemenea, absolventa a institutului “Nicolae Grigorescu”, Doamna Alexandrescu ne poarta, prin lucrarile selectate pentru acesta expozitie, intr-un univers al …constiintei. Si mi-a ramas in minte, de la panotare, imaginea Cristului ce pare , de pe o parte, sa fi ramas in incatusarea omenirii, iar pe de alta parte, sa fi trecut catre un dincolo, privindu-ne cu aura bunatatii, a milostiveniei si a iubirii de semeni. In multe dintre lucrarile sale  regasim acest sentiment al sperantei, redat, pe de o parte printr-o cromatica  mai calda – un galben asociat luminii si intelepciunii, iar pe de alta parte, prin felul in care isi compune lucrarile. Vehiciuleaza cu simboluri pe care ni le aduce atentiei si constiintei, in sensul lor primar, initial, cel nedenaturat de timpuri si de oameni. Mesajul sau este cu atat mai binevenit si mai incarcat symbolic, cu cat suntem in perioada premergatoare sarbatorilor pascale – si pentru catolici si pentru ortodocsi iar acum cand asistam la atentate asupupra unor simboluri milenare,avem nevoie sa ni se arate calea si sa gasim lumina…

 


Ramanem in sfera symbolismului prin lucrarile doamnei Elena Cioclu –  un om si un artist cu un suflet atat de mare pe cat ii este si implicare in acest eveniment la care suntem partasi. Pentru ca dumneaei I se datoreaza acesta expozitie pe care a gandit-o si a materializat-o in forma in care o vedeti acum. De asemenea, absolventa a Instituluilui “Nicolea Grigorescu”, Elena Cioclu a insumnat, pana in present mai bine de 50 de participari la expozotii de grup si cred ca se apropie de 15 personale. Cea mai recenta si cunoscuta apreciere, cred insa, ca este Distinctia de “Cel mai bun artist al anului” , primita in India, in 2017.  Spuneam de o mare diversitate de tehnici pe care le regasim in acesta expozitie iar doamna Elena Ciocu ne aduce privii lucrari pictate pe sticlă, cu inserții de plumb, o tehnica pe cat de dificila, pe atat de spectaculoasa, si nu doar din punct de vedere al tehnicii, cat si al tematicii. Vorbeam despre simbolistica sau despre mesajul cuprins de fiecare artist in lucrarile expuse cu acesta ocazie. Doamna Elena Cioclu ne apoprie, o data in plus, de sacralitatea acestei perioade pre-pascale, prin atrubuirea functiei sau semnificatiei de icoane unora dintre lucrari. Ingeri, ca mesageri ai divinitatii, crucea ca symbol a crestinismului – toate ne provoaca sa privim dincolo de perceptibil, prin intermediul reprezentarilor. De altfel, prima noastra colaborare a avut loc anul trecut, la expozitia personala de la Muzeul satului, numita Transparente – un atribut care defineste intreaga sa creatie artisitca pentru ca atat materilul, suportul – sticla, cat si abordarea ne trimit cu gandul mai departe decat percepe privirea printr-o trasparenta, ca posibilitate de a vede prin si dincolo de symbol. Daca in aceste lucrari gasim artistul prin raportare la o plasare spirituala, cealalta categorie tematica face trimitere care locul fizic, in care regasim ideea de zbor, de fluiditate, cursivitate, curgere de la un punct sau inceput dat, catre un final imprevizibil…

 


Delimitare fizica a spatiului de expunere  ne permite si noua sa migram catre o alta viziune artistica, in care elemente recongnoscibile sunt amprentate plastic si afectiv , in viziunea artistului plastic Eduardo Diez. Este din Spania si deja ce ceva vreme il regasim in expozitii,in multe tari din Europa, printer care Franta, Belgia, Italia, Germania, dar si in Romania, sau in Bulgaria, unde va fi invitat in acesta vara, la Balcic, la castelul Reginei Maria. Este un Pictor ce are, dupa cum putem vedea in majoritatea lucrarilor sale, o tema inepuizabila, atat ca modalitati de reprezentare, cat, mai ales, ca stari resimtite, amintite, redate pe panza, de fiecare data, cu efervescenta emptionala traspusa, evident, in cea cromatica ce ni se dezvalui, in fiecare dintre lucrarile sale. De altfel, ne si desvaluie ca “Tema  favorită este marea, pentru că am locuit alături de ea și în mod obișnuit o am prezență în operele mele, și în amintirile, imaginațiile și propriile mele idei. Marea pentru mine este universul multicolor, ce reflectă ca și la noi starea de spirit, sentimentele, trăirile și realitatile ei.” Marea Lui Eduardo Diez este linsite si calm, dupa un lung parcurs, poate zbuciumat. Este final de calatorie si ajungere la un tarm, care e… acasa, Apusurile sale efervescente cromatic, ne confirma ideea de final de calatorie si de zi, de poveste spusa cu satisfactie ajungerii la finalitatea dorita. Fiecare lucrarea  este o declarative de admiratie in fata naturii, in care omul este doar privitor si nu parte din ea – o privire catre inceputurile de timp si de lume, fara ca omul sa poata strica sau altera armonia ancestrala.

 


Un alt popas in mijlocul naturii ca loc de regasire a resurselor umane si spirituale ni-l ofera artistul plastic Mihai Parvu, cel care a fost neobosit la panotarea expozitiei, cu atat mai mult cu cat este „de-al casei”, fiind curator al galeriei de arta a centrului Cultural al MAI,  in care ne aflam si noi acum. Privindu-I, inca de ieri,  lucrarile, am avut acel sentiment de “In dulcele stil clasic”, in care un detaliu sau o reprezentare plastic are rolul de a traspune in atmosfera idilica a vietii de la tara, in stil impressionist: Pajisti insorite, copaci infloriti ce imbogatesc vizua si semnatic imaginea idealizata a satului romanesc, in care oamenii isi gasesc, spre deosebire de pictorul precedent, nu doar locul ci si rostul milenar. Natura statice ne plaseaza iar in stilul classic, in care artisul isi recompune realitatea dupa propriile  norme estetice, in timp ce Venetiile scaldate in lumina si in culori ne duc cu gandul si cu simtirea pe alte meleaguri…

 


Tematic, inchidem cercul cu un alt invitat de peste hotare, Mauri Virtanen, artist plastic din Ecuador, un apropiat al evenimentelor coordinate de doamna Elena Cioclu. Pentru ca vorbeam despre diversitatea de tehnici, Mauri Virtanen este un impatimit al acuarelei, pe care o foloseste pentru a reda cu spontaneitate, aspect ale vietii cotidiene, atat din mediul rural, cat si urban.  Spuneam ca il plasam in apropierea lui Mihai Parvu – tematic, deoarece cateva dintre lucrari – cele cu cai, redau spendoarea acestor animale care sunt asociate, generic, cu libertatea si cu viata la tara. Reprezentati pe aceleasi pajisti, il vedem intr-un moment de ragaz, integrandu-se perfect in acesta atmosfera bucolica. Tot Mauri Virtanen ne prezinta capitala noastra in vizinea unui ochi din afara spatiului geographic – o privire interioara, curioasa si, evident placut impresionata, catre un exterior pe care si-l aproprie si il reda cu efervescenta de a despcoperi valentele plastic ale unui subiect ofertant, cum ar fi Casa Poporului sau alte obiective turistice representative pentru noi, romanii.

 

Expozitie prezentata de Mimi Necula, jurnalist, la Centrul Cultural al MAI.

Imagini de la vernisaj:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELENA CIOCLU

 

ELENA CIOCLU

 

ELENA CIOCLU

PETRA TĂNASE

ȘERBĂNSCU

PETRA TĂNASE

ȘERBĂNSCU

PETRA TĂNASE

ȘERBĂNSCU

 

MAURI VIRTANEN

 

MAURI VIRTANEN

 

MAURI VIRTANEN

 

MIHAI PÂRVU

 

MIHAI PÂRVU

 

MIHAI PÂRVU

LENA VIERU

CONTA

LENA VIERU

CONTA

LENA VIERU

CONTA

 

EDUARDO DIEZ

 

EDUARDO DIEZ

 

EDUARDO DIEZ

EMANUELA ILEA ALEXANDRESCU EMANUELA ILEA ALEXANDRESCU
EMANUELA ILEA ALEXANDRESCU  

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: