ELENA CIOCLU – TRANSPARENTE

In cei aproape 65 de viata, dintre care 40 de ani de activitate artistica a insumat cam 50 de expozitii de grup iar cea prezenta, gazduita de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” ar fi a 12 personala – ani incununati de multe reusite si confirmari internationale printre care nominalizarea de cel mai bun artist al anului, in Marea Britanie sau in India, in 2017.

Ne cunosteam de ceva vreme, din mediul online si, de fiecare data cand i-am vazut lucrarile postate, m-am oprit asupra lor si le-am privit o data, de mai multe ori, incercand sa patrund acea senbilitate care te atrage de la o prima privire.

Chiar pe acesta sensibilitate a artistului, dar si diversitatea atat de tehnici (pictura pe sticla cu insertii de plumb, si acuarela pe hartie), cat si tematica (lumea de la malul Dunarii, compozitii cu flori sau simbolistica sacra), am construit acesta expozitie, incercand sa grupam lucrarile astfel incat parcurgerea lor sa fie fluida si coerenta.

Am avut in vedere un participant pe cat de pasiv, pe atat de pretios: lumina care joaca un rol deosebit in cazul picturilor pe sticla, nu doar punandu-le in valoare – la propriu, si la figurat, ci, mai ales, valorificand acesta TRANSPARENTA care ne este indusa, prin insusi titlul expozitiei. Lumina care ne permite sau care creaza efecte iluzorii cu un impact visual deosebit.

Tocmai din acest motiv ,am amplasat picturile pe sticla in partile in care lumina sa faca parte din insusi spectacolul vizual al expozitiei.

Sunt mai multe teme reunite in acesta expozitie si am incercat sa le diferentiem, sa le grupam astfel incat sa le reprezentam cat mai coherent, avand in vedere ca expozitie reuneste atat lucrari din registrul figurativ, cat si din cel abstract.

Una dintre temele care pare a fi o consanta in creatia artistului plastic Elena Cioclu si care este si cea mai bine reprezentata in acesta expozitie, ne introduce in universul sau fizic: lumea de la malul Dunarii, cea terestra sau cea a apei, a vietatilor sau si mai exact, a  zborului. Inaltari de pasari, suprapus peste verdele crud al vegetatiei  – cum vedem in cazul picturii pe sticla, or peste un albastru fluid al apei sau unul senin al cerului, in cazul acuarelelor, iti creaza sentimentul inaltarii, al ruperii de terestru si al ascensiunii catre inalt – la propriu si la figurat.

Tot in lumea apei si tot in acuarele ne poarta si cateva dintre marinele expuse – ambarcatiuni proiectete pe fundul apusului de soare de la malul Dunarii.

La acuarela sesizam, in mod normal fluiditatea acesteia, fiind o tehnice ce necesita rapiditate si precizie din partea artistului. Acesta fluiditate este cu atat mai potrivita in cazul temelor aduse in expozitie de doamna Elena Cioclu, care ii permite sa valorifice efectul  sau iluzia curgerii si, totodata, a volatilitatii si a imponderabilitatii.

Tot in acuarele a transpus si o alta tema ce reflecta, in general,  sensibilitatea artistului: compozitiile cu flori, ce ne prezinta nu doar un alt registru tematic, ci si o alta gama cromatica, mult mai calda, mai solara.

42604391_541491326272402_7464474945075019776_n

Tot in acesta sfera putem vedea lucrarea care i-a adus distrinctia de cel mai bun artist al anului, din India, in 2017 – „Floare albastra”

26195854_1747531498887553_449207607524631670_n

 

In mod intentionat am lasat tema sacra la final, desi ea pare liantul nu doar al expozitiei de fata, ci si al intregii vieti si activitati actistice:  o tematica cu o simbolistica aparte, cea care – de acesta data, reflecta universul interior al plasticienei: credinta sa: Crucea –ca simbol primar al crestinismului, dar si al legaturii dintre pamant si cer – lumea de jos si cea de sus, precum si ingeri ce poarta pe aripi pacatele dar, mai ales, mantuirea noastra, a muritorilor. Elemente si simboluri ce tin de propria credinta dar si de crestinatate, in general, devin cu atat mai pregnante cu cat Elena Cioclu le integreaza in compozitii sensibile, cu o cromatica rafinata.

TRANSPARENTE este o expozite care te poarta  –  prin universul pictoritei Elena Cioclu – de la lumea exterioara, la cea interioara, o data in plus,  ducandu-ne cu gandul nu doar la tematica si la tehnici diferite de lucru, cat la cooptarea noastra, ca spectator, de a privi in jurul, dar, mai ales, in interior, in sufletul sau, in care cele doua lumi dau masura armoniei, a sensibilitatii si a talentului sau artistic.

Prezentare de Mimi Necula, pentru expozitia TRANSPARENTE, gazduita de Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”

Imagini de la vernisaj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: